Büromun Konumu - Office Location

25 Ekim 2013 Cuma

ANDROID




Bu sayımızda sizlere akıllı telefonlar ile tablet bilgisayarın vazgeçilmez işletim sistemi olan Android' i tanıtmak istiyoruz. Günümüzde akıllı telefonlar ile tablet bilgisayarlar benzeri mobil cihazlarda piyasaya hakim işletim sistemleri iOS, Android ve Windows Phone' dur. Eskiden çok kullanılan Symbian işletim sistemi, artık piyasadan silinmiştir. Bugün artık piyasanın hakimi Google firması tarafından Linux tabanlı olarak geliştirilen Android işletim sistemidir. Kısaca söylemek gerekirse Mobil İşletim Sistemleri, bir cep telefonunda bulunmayan esneklik, özellik ve de uygulama sayısını akıllı telefonlara verir.

Son 20 yıldır yazılımlar teknoloji piyasasında giderek daha büyük önem arz etmeye başlamışlardır. Eskiden bir ürünün maliyetinin %90' ını donanım oluştururken, günümüzde bu oran %50' lere kadar düşmüş bulunmaktadır. Bunun da en büyük nedeni yazılımların gün geçtikçe daha karmaşık ve ileri teknolojilere sahip olması ile artan önemleridir. Kısaca yazılımlar, makinelere neyi nasıl yapacaklarını söyleyen programlardır. Yazılım olmadan aldığınız teknoloji ürünleri hiçbir şekilde çalışmaz.
Android Nedir ?




Android; Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir.

Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 250,000' den fazla uygulama bulunmaktadır. Google Play ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanısıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.

Open Handset Allience, 5 Kasım 2007' de Android' i kurduğunu duyurmuştur ve ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır. 2008' de piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale gelmiştir.

Android, linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir, bu sistemde ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu java-uyumlu kütüphaneler ihtiva eden uygulama iskeleti üzerinden çalışır. Android, derlenmiş java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik sanal makinasını kullanır ve cihazların fonksiyonerliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir.

Android'in Gelişimi

- Google, Android'i satın aldıktan sonra telefon üreticilerini yanına alarak Open Handset Alliance (OHA) birliğini kurdu. Android'in gelişimi OHA eliyle yönetilmeye başlandı.

- Android 1.0 HTC Dream' in işletim sistemi olarak telefonlara ilk adımını attı. Bu sürüm; kamera desteği Wi-Fi, bluetooth, klasörler, bir web tarayıcısı, uyarılar, sesli arama, YouTube, alarmlı saat, galeri gibi özellikler sunuyordu.

- 9 Şubat 2009' da Android 1.1 yayınlandı. Bu sürüm bir önceki sürümdeki sistem hatalarını düzeltmeyi ve API' yı geliştirmeyi amaçlıyordu.

- 30 Nisan 2009' da Android 1.5 (Cupcake) yayınlandı. Bluetooth desteği, kamera kaydı, video gösterimi, Picasa, sık kullanılan klasör ve widgetları kişiselleştirebilme, yazı tahmin edebilen klavye ve animasyonlu ekran özellikleri Android' e kazandırıldı.

- 15 Eylül 2009'da Android 1.6 (Donut) yayınlandı. Ekran çözünürlüğü yükseltildi. Doğru çeviri yapma ve okutma özelliği, geliştirilmiş android market, galeride çoklu silme, sesli arama, WVGA ekran çözünürlük desteği Android' e kazandırıldı.

- 29 Ekim 2009' da Android 2.0 ve 2.1 (Eclair) yayınlandı. HTML 5 ve Bluetooth 2.1 desteği kazandırıldı. Sanal klavye ve yüksek ekran çözünürlüğü desteği ile özelleştirilebilen arayüz özelliği eklendi. Geliştirilmiş Google Maps, hareketli duvar kağıtları ve dijital zoom özelliği de kazandırıldı.

- Mayıs 2010' da Android 2.2 (Froyo) yayınlandı. 720p ekran çözünürlüğü desteği, usb bağlantı, Wi-Fi tarayıcı özelliği, Flash Player 10.1 desteği eklendi.

- Şubat 2011' de Android 2.3 (Gingerbread) yayınlandı. Çoklu kamera ve çoklu dokunmatik desteği eklendi. XGA (1366×768) ekran çözünürlük desteği, video arama özelliği eklendi.

- Yine Şubat 2011'de Android 3.0 (Honeycomb) yayınlandı. Android işletim sistemi, tabletlerle uyumlu hale getirildi.

- Ekim 2011' de Android 4.0 (IceCream Sandwich) yayınlandı.Yüz tanıma fonksiyonları ve NFC ile dosya paylaşımı özellikleri eklendi.

- Mart 2012' de Android Market' in adı Google Play olarak değiştirildi.

- Temmuz 2012' de 4.1 (Jelly Bean) yayınlandı. Aynı anda iki uygulama açma özelliği Android' e kazandırıldı. Butter project (takılmadan kayan ekran) ve enerji verimliliği sağlandı.

- Ekim 2012' de 4.2 (Jelly Bean Plus) yayınlandı. Çoklu kullanıcı, 360 derece panoramik fotoğraf, Swype klavye kazandırıldı.

- 11 Şubat 2013' de 4.2.2 (Jelly Bean Plus) yayınlandı. Bu güncelleme "performansı ve kararlılığı artırır" temasıyla çıkarıldı. Isınma ve donma problemleri giderildi.

- 24 Temmuz 2013' de 4.3 (Jelly Bean) yayınlandı. Çoklu kullanıcı için ebeveyn kontrolü, oyunlar için OpenGL ES 3.0 desteği, diğer teknolojik aletlere bağlanmak için ilk akıllı bluetooth teknolojisi, Wifi' yi açıp kapatmak yerine otomatik açılıp kapanabilen akıllı wifi teknolojisi eklendi.

Sürümler


Bölümleri

Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur.

1.    Çekirdek: Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içerir.
2.    Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içerir.
3.    Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içerir.
4.    Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır.
5.    Uygulama Katmanı: Doğrudan Java (programlama dili) yle geliştirilmiş uygulamaları içerir.

Android' in kısa süre içerisinde bu kadar başarılı olmasının sebebi, Linux tabanlı ve tamamı özgür lisanslarla yazılmış bir uygulama olmasındandır. Tamamen ücretsiz olması nedeni ile tüketicilerin gönüllerine taht kurmuş, birçok telefon ve mobil cihaz üreticisi tarafından da Microsoft' un tekelinin kurtulmak için desteklenmiştir.

Sonuçta dünyaca ünlü birçok firmanın, üniversitelerin, geliştirici gruplarının ve linux gönüllülerinin çabaları ile ortaya ticari anlamda da başarılı bir kararlı bir yazılım ortaya çıkmıştır. Bu başarılı işbirliğinin geldiği nokta itibariyle kimse artık işletim sistemlerine büyük paralar ödemek istemiyor.

İşin sırrı linux tabanlı yazılım çekirdeğinin son derece küçük boyutta olmasında. Linux, 1991 yılında Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından, daha eski işletim sistemlerinden birisi olan UNIX' den esinlenerek geliştirilmeye başlanmıştı. Linus hâlen çekirdek geliştirme ekibindedir ve geliştirme faaliyetleri de Linux Vakfı bünyesinde devam etmektedir. Özgür Yazılımı desteklemek amacaıyla birçok ünlü şirket Linux Vakfını maddi olarak desteklemektedir.

                                                                                                                  
    Linus Torvalds

İşletim Sistemi' nin çekirdeği bu kadar küçük olmasına rağmen, linuxla yapabileceklerinizin sınırı yok. Geliştiricilerin tamamen özgür olarak çalışabildikleri bu temel üzerine, masaüstü bilgisayarlarda kullanılan Ubuntu gibi mükemmel bir işletim sistemi yazılabildiği gibi, Android gibi mobil cihazlarda kullanılan mobil işletim sistemi de yazılabilmektedir.

Özellikleri

Android' in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Android Market ile uygulamalar da yüklenebilmektedir.

-        Handset Çizimler: Sistem, VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 3.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.
-        Depolama: Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.
-        Bağlanabilirlik: Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G, NFC ve Wi-Fi bağlantısını destekler.
-        Mesajlaşma: Hem SMS hem de MMS desteği vardır.
-        Web Tarayıcısı: Android' in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.
-        Medya Destekleri: Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir.
-        Ek Donanımları: Android, anti-titremeli video/foto kameraları, touchscreenler, GPS, pusulalar, accelerometrelerde son derece yeteneklidir.

Google Play

Makalemizin son bölümünde de Android' in başarısının altında yatan en büyük etkenlerden birine daha değinelim istedik. Google Play sitesi; binlerce geliştiricinin uygulamalarını tanıtmasına, ücretsiz dağıtmasına veya satmasına yarayan bir ekosistemdir.




 
Eğer içerisinde Android yüklü cep telefonu vb mobil cihazınız varsa; Google Play sitesi, mutlaka uğramanız gereken bir adrestir. Milyonlarca uygulama arasında size uygun bir tanesini bulamamanız imkansız.

Oyunlardan, ofis yazılımlarına, ezan vakitlerinden, kıble bulucusuna, navigasyon programlarından, yıldız ve gezegen haritalarına, banka uygulamalarından, sözlüklere  kadar milyonlarca uygulama sizleri bekliyor.

Android bir başka güzelliği de Apple' ın ürettiği iOS' un aksine illaki Google Play' e bağımlı değilsiniz. Tamamen açık kaynak kodlu olduğu için Android' e başkaca bir programa ihtiyaç duymadan istediğiniz uygulamaları kendiniz de yükleyebilirsiniz. Bunun için uygulamanın kurulum dosyalarını (apk uzantılı) internetten indirmeniz yeterli.

Her güzel şey gibi Android' in de kusurları var. Bunların başında özellikle son yıllarda kullanıcı sayısının çok fazla artması nedeni ile virüslerin de artması geliyor. Aslında linux dünyası virüslere pek alışık değildir. Ancak Android' in genelliği virus yazanların da işlerini kolaylaştırdı. Bu nedenle telefonunuzda veya tabletinizde ücretsiz de olsa mutlaka antivirüs yazılımı kullanın. Böylece gelebilecek saldırı ve zararlardan korunmuş olursunuz.

Kaynakça:

1.    http://tr.wikipedia.org/wiki/Android_(i%C5%9Fletim_sistemi)
2.    http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux
3.    https://play.google.com
4.    http://www.android.com/


1 yorum:

Özgür Kahraman - Kendi halinde bir detaycı dedi ki...

Yusuf merhaba, nereden abone olabiliriz? Ben mi göremiyorum?