Büromun Konumu - Office Location

23 Temmuz 2014 Çarşamba

ULTRA YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ TELEVİZYONLAR


Türkiye uzun yıllardır yüksek TV izleme oranları ile dünyada dikkat çekiyor. Halkımızın büyük bir bölümü, özellikle de zamanının çoğunu evde geçirmekte olan ev hanımı ve yaşlı insanlarımız, yüksek televizyon izleme oranlarına sahipler. Teknolojinin çok hızlı geliştiği bu çağda, değişimlere ayak uydurmak da zor oluyor.

Bugün kullandığımız teknolojilerin çoğunun ardında, uzun yıllara yayılmış ar-ge projeleri ile desteklenmiş çok dinamik bir elektronik sektörü var. Akıllı cep telefonları ile cebimize sığar hale gelen bilgisayar teknolojisi ve çok çeşitli içeriğe anında ulaşmamıza imkan sağlayan internet teknolojileri, televizyonlara karşı en büyük rakipleri oluşturuyorlar.

Özellikle facebook gibi sosyal ağlar ile youtube gibi video paylaşım siteleri, televizyon üreticilerinin farklı çözümlere yönelmesine neden oldu. Smart TV (Akıllı TV)' ler ile artık evimizdeki televizyonlardan internete bağlanmak, görüntülü konuşma yapmak vb işler sıradan hale geldi. Bu şekilde evlerimizdeki televizyonlar, bilgisayarlar ile bütünleşmiş oldu. Artık birçok Smart TV içerisinde 4 çekirdekli işlemcilerin yer aldığını görmekteyiz.

Ultra Yüksek Çözünürlüklü Televizon ise (veya UHDTV, Ultra HDTV) NHK Science & Technology Research Laboratories tarafından üzerinde çalışılan bir dijital video formatıdır. UHDTV, HDTV' ye göre 16 kat daha yüksek çözünürlüklü bir görüntüye sahiptir.


Geniş Dörtgen Yüksek Çözünürlük (WQHD) (2560 × 1440) ve Kare Tam Yüksek Çözünürlük (QFHD) (3840 × 2160) versiyonları ile geliştirilen UHDTV, yapılan ileri düzey çalışmaların ardından 7680x4320 megapiksel formatına ulaşmıştır.

İlk etap UHDTV deney çalışması 2003 yılında yapılmıştır. 30 dakika süren test çalışmasında HD yayının 16 katı daha yüksek bir çözünürlüğe ulaşılmıştır. UHDTV için geliştirilen ilk kamera ise 2,5 inç (64 mm) ebatlarında CCD teknolojisi ile dizayn edilmiştir. İlk UHD kamera 3840 × 2048 çözünürlüğe sahipti. Sonrasında UHD kameralarının 7680×4320 megapiksele yükseltilmesi ile ilgili çalışmalar başarıyla sonuçlandı. Şu anda birçok ünlü firma UHDTV ve UHD Monitör üretimine başlamıştır.

Ultra Yüksek Çözünürlük olarak tanımlanabilecek iki çeşit çözünürlük vardır:

  • 4K UHDTV (2160p) 3840 × 2160 (8.3 megapiksel) çözünürlüğe sahiptir. Bu da demek olur ki 1920 × 1080 (2.1 megapiksel) çözünürlükten 4 kat daha fazla piksele sahiptir.
  • 8K UHDTV (4320p) 7680 × 4320 (33.2 megapiksel) çözünürliğe sahiptir. Bu ise, standart bir 1080p HDTV'den 16 kat daha fazla piksele sahip olduğu anlamına gelir.

4K TV'ler, çok keskin resimler gösterebiliyorlar. Ancak 720p ile 1080p arasındaki farkı çoğumuz anlayamayabiliyor. Bu yüzden 4K'nın farkını görebilmek için çok büyük bir ekrana ihtiyacınız olabilir.

Ancak telefon ve tablet gibi yüzünüze yakın tuttuğunuz cihazlarda bu durum değişiyor. Bugünkü çoğu tablet, yüksek çözünürlüğe sahip çünkü bu, ekranın müthiş görünmesi demek. Aynı biçimde 4K monitörler, masaüstü PC'nizde size tam bir grafik şöleni sunabilir.

Bunun sebebi oldukça basit. Satın almaya değer seçenekler üzerindeki 1 yatay piksel çizgisi için sizden neredeyse 1 dolar istiyor. Daha uygun fiyatlı seçenekler ise o kadar da iyi görünmüyor. Yüksek çözünürlük sunuyorlar, ancak renk üretimi ve bakış açısı konusunda çok iyi değiller. Bu yüzden daha düşük çözünürlüklü, ancak yüksek görüntü kaliteli bir monitör almanız şimdilik daha doğru.


Tıpkı 3D' de olduğu gibi, UHDTV' de içerik bakımından sorun çekiyor. Birçok HD kanalın yalnızca 720p sunduğunu düşünürsek, UHD kanalların yaygınlaşması epey uzak görünüyor.

UHD yayın olmasa da, Full HD ve SD yayınlarda bir avantajımız var mı? Yüksek kaliteli yayınlar UHD TV' lerde, Full HD bir TV' de olduğundan biraz daha canlı ve detaylı görünüyor.

Sony, şu an için sadece Amerika' da olmak üzere, bir UHD disk çalar çıkaracağını açıkladı. Çok bilinen filmlerle birlikte gelecek olan UHD çalar, internetten yeni içerik de indirebilecek. Japon firması gelecekte UHD içeriği arttırmayı planlıyor. Bunların ülkemize ne zaman geleceği ise henüz belli değil.

Tabii PC' mizi de bir UHD çalar olarak kullanabiliriz, ama bu kadar yüksek bir çözünürlüğü kaldıracak ekran kartına ve donanıma ihtiyacımız var. YouTube' a 4k videolar eklendiğini görmek güzel olsa da, bir çok kullanıcının ne internet hızı ne de donanım gücü buna yetmiyor. Bilgisayarı UHD bir televizyona bağlamadan pek bir fark görülemeyeceğini de belirtmek gerek.


 


Dolayısıyla çok yüksek fiyatlarla satılan Ultra Yüksek Çözünürlüklü Televizyonlar (UHDTV) için henüz erken. Özellikle ülkemizde sayısal (dijital) yayın sağlayan Teledünya, Digitürk, Tivibu, Dsmart şirketlerine baktığımızda çoğunun HD yayınlarda bile 720p çözünürlük sağladıkları yadsınamaz bir gerçek. Dolayısıyla Türkiye' de Full HD çözünürlüğe sahip televizyonların bile tam verimli olarak kullanabileceği bir yayın paketi yok.

Ancak ilerleyen yıllarda özellikle televizyonların daha çok internet içeriğine ulaşabileceği düşünülürse; UHDTV' lerin de kullanım imkanları artacaktır. Özellikle evlere sağlanan internet bağlantılarının hızlarının daha da artması ile internet üzerinden yayın yapan televizyon kanallarının da sayısı ve kalitesi de artacaktır.

Kaynakça:

  1. http://tr.wikipedia.org/wiki/Ultra_y%C3%BCksek_%C3%A7%C3%B6z%C3%BCn%C3%BCrl%C3%BCkl%C3%BC_televizyon
  2. http://www.chip.com.tr/haber/4k-nedir-4k-ekran-satin-almali-misiniz_45958.html
  3. http://www.chip.com.tr/makale/4k-uhd-tv-ler-hakkinda-bilmeniz-gerekenler_43417.html