Büromun Konumu - Office Location

5 Nisan 2010 Pazartesi

SOSYAL AĞLAR

Bu sayıdaki inceleme konumuz, internet ortamında gün geçtikçe sayıları artan facebook, twitter, myspace vb sosyal ağ uygulamaları.

Internet Ansiklopedimiz ve her zamanki başvuru kaynağımız Vikipedi' ye göre Sosyal Ağlar: Bireyleri internet üzerinde toplum yaşamı içinde kendilerini tanımlayarak, aynı kültürel seviyesinde rahatlıkla anlaşabilecekleri insanlara internet iletişim metotları ile iletişime geçmek için ve aynı zamanda normal sosyal yaşamda yapılan çeşitli jestleri simgeleyen sembolik hareketleri göstererek insanların yarattığı sanal ortamdaki sosyal iletişim kurmaya yarayan ağlara "sosyal ağlar" denilmektedir.

Bu teknik tanımın ardından olayı biraz açarsak, sosyal ağlar insanların sanal ortamda bir araya geldikleri ortamlardır. Bu ortamların bazılarında insanlar yeni arkadaşlıklar ararken, bazılarında ise eski arkadaşlarını arayabilir.

Sosyal Ağların iyi ve kötü yanları bulunmaktadır.

Sosyal ağların yararları:

- İstediğiniz zaman bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu siteleri sadece muhabbet ortamı olarak nitelemek son derece yanlış olur. Kişiler makalelerini, araştırma sonuçları vb birçok değerli bilgiyi de bu ağlarda dolaşıma sokabiliyorlar.

- Eski arkadaşlarınızı bulabileceğiniz gibi yeni arkadaşlıklar da edinebilirsiniz. Özellikle ülkemizde insanların eski arkadaşlarına ve dostluklarına çok değer verdikleri sosyal ağların kullanılış şekli ve kullanıcı sayısındaki fazlalık ile ortaya kondu. Biz millet olarak dostlarla muhabbet etmeyi çok seviyoruz. Yeni arkadaşlıkları da diğer milletlere göre çok daha rahat kurabiliyoruz.

- Gruplar kurabilir ve de çeşitli düşünceler ortaya koyabilirsiniz. Örneğin “Tuz Gölü' nü Kurtarma ve Yaşatma Topluluğu” kurabileceğiniz gibi, “Maket Araba Sevenler Topluluğu' na” da katılabilir, etkinliklerini takip edebilirsiniz.

- Ruh ikizinizi ve partnerinizi bulabilirsiniz. Gittikçe zorlaşan hayat koşulları, insanları daha çok saatler boyunca çalışmak zorunda bırakıyor. Hayatının büyük bölümünü işyeri ve evi arasında geçiren bireylerin, yeni arkadaşlıklar edinebilmesi için ayıracak zamanları da oldukça sınırlı. Burada devreye sosyal ağlar giriyor; böylece insanlar ilk gerçek buluşmaya kadar geçecek zamanda birbirlerini daha iyi tanıma imkanı buluyorlar.

- Zaman ve mekan kısıtlamalarını ortadan kaldırıyor. Sosyal ağların en iyi yanı da bu olsa gerek. Norveç' deki akrabanızla ve yan komşunuzla muhabbet ederken İstanbul' daki kardeşinizin de katılımı ile dörtlü tamamlanır ve okeye oturabilirsiniz.

Sosyal ağların zararları:

- Gerçek Sosyalleşmeyi bitirir. Bu yadsınamaz bir gerçektir, zira evde olmanın rahatlığı ile saatlerini ekran başında geçiren bireyler bir süre sonra bu alışkanlıklarının kurbanı olmaya başlıyorlar. Birçok tanıdığım, tatilde bile ellerindeki cep telefonları ile sosyal ağlara bağlanıp, arkadaş ortamlarından uzak kalmıyorlar.

- Çeşitli tuzaklar olabilir. Özellikle ünlü kişiler olduklarını söyleyip, insanları dolandırmaya çalışan kişilerin sayısı oldukça fazla.

- Bu siteler çocuklarınızı aptallaştırabilir. Kentlerin büyüyüp de çocuklar için sokak yaşamı bitince; artık hayatları televizyon, bilgisayar, oyun konsolu vb arasında geçemeye başladı. Sadece internet değil, bu saydıklarımızın tümü çocukları işlenmiş/hazır bilgi bombardımanına tabi tutuyor. Eğer çocukta dış etkenler ile yaratıcılık ve araştırma/öğrenme becerileri de yeterince gelişmemişse aptallaşma söz konusu olabiliyor.

-Bazı hackerlarla karşılaşabilir ve de güvenliğinizi tehlikeye atabilirsiniz. Bilgisayarların hayatımıza girmesi ile özel hayatın gizliliği ve kişisel bilgilerin korunması neredeyse imkansız hale geldi. Dolayısıyla kişisel bilgilerimizi depolarken son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Yani kısaca internet bağlantınız varsa; kredi kartı bilgilerinizi, banka kartlarınızın şifrelerini, internet bankacılığı şifrelerinizi vb asla ve asla bilgisayarda saklamayın.

Sosyal Ağları genel olarak inceledikten sonra gelelim sosyal ağ uygulamalarının en çok bilinenlerine:

1)Facebook: Sosyal ağ denince akla ilk gelen sitedir. Zira bu işin kurucuları arasında yer alırken, kullanıcı sayısında kırdığı rekorlar ile bunun ürünlerini de toplamayı başardı. Ülkemizde de en çok tercih edilen sosyal ağ uygulamasıdır. Facebook' un başarısı, kullanım kolaylığı ile basit programlama altyapısıdır. Böylece işi bilen her kullanıcı facebook üzerinde çalışan kendi uygulamalarını da yazabilmektedir. Bunlar farmville, tavla, okey gibi oyunlar olabileceği gibi, kitaplık gibi programlar da olabilir.

Facebook' da tatilde çektiğiniz video ve resimleri arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz gibi beğendiğiniz bir müzik parçasını veya gazete makalesini de paylaşabilirsiniz. Her gün yüzlerce yeni uygulama kullanıcılarca eklendiği için facebook da neler yapabileceğinizin sınırı yok. En iyisi kullanıp deneme yanılma yolu ile öğrenmek. Facebook uzun bir süredir Türkçe olarak da hizmet vermekte.

2)Twitter: Aslında Twitter' ı ufak bir günlük olarak tanımlamak daha uygun olur. Facebook' daki Durum kısmının karşılığı gibidir. Yani şu anda “Adliyede, duruşmalar arasında koşuşturuyorum” gibi anlık durum iletilerinin paylaşıldığı bir sitedir. Twitter internet dünyasının sms' dir. Benim ne yaptığımdan kime ne demeyin, günümüz gençliği bu olaya bayılıyor. Yeni neslin yaşamı her hali ile çevrimiçi (online).

3)Myspace: Bu site de Facebook' un benzeridir. Ancak facebook' un önlenemez yükselişi karşısında çıkışı müzik alanında uzmanlaşması ile aramaktadır. Burda da kendinizi anlatığınız, müzik ve resim paylaştığınız yerler var. eski ve yeni arkadaşlarınız da yanı başınızda.

4)Google Friend Connect: Bu da benzer siteler gibi arkadaşlıklar ve paylaşım üzerine. Google hesabı olan kullanıcılar için ideal olabilir, zira kayıtlı arkadaşlarınız ile kolayca bir topluluk oluşturabilirsiniz.

5)Linkedin: Eski ve yeni arkadaşlıklar temel olmakla beraber; ek olarak mesleki yönünüzün de öne çıkabildiği bir sistem. Çevrimiçi iş başvuruları yapılabildiği gibi konularında uzman kişilere sorular da sorabiliyorsunuz.

6)Hi5: Arkadışlıklar ve oyun üzerine yoğunlaşmış bir site.

7)Ning: Günlük, tartışma panoları, sohbet ve arkadaşlık üzerine bir site. Çok farklı görsel tasarımları ve tasarım serbestisi ile öne çıkıyor.

8)Tagged: Arkadaşlık üzerine bir site.

Günümüz yayın araçları arasında internetin etkisi hızla artmakta. Pek yakın gelecekte reklamların daha da internet üzerine kaymasına tanık olacağız. Zira internette hedef müşteri kitlesine ulaşmak daha kolay. Yukarıda kısaca bahsettiğimiz sitelerin nihai kullanıcı olan bizlere ücretsiz hizmet sunmalarının ardında yatan sır da bu zaten. Kimlik bilgilerimizi ve kişisel özelliklerimizi reklam veren şirketlere satıyorlar. Bu sayede elde ettikleri paralar ile de bu sitelerin maliyetlerini karşılıyorlar.

Örneğin çok ayakta kalan kişilerin (öğretmen, hemşire vb) facebook sayfalarında varis çorabı reklamları çıkarken, 10-11 yaşındaki erkek kullanıcıların sayfalarında oyun reklamları çıkmakta.

Sosyal Ağlar, teknolojinin hayatımıza kattığı renklerden. Deneyin, pişman olmazsınız.